מהם אתגרי חשיבה?
אתגרי חשיבה הם בעיות הדורשות הפעלת מיומנויות שכליות ומנטליות כגון ריכוז, חשיבה לוגית, יכולת תגובה, ניסוי וטעיה, יישום מהיר של ידע חדש, הסקת מסקנות, גיבוש אסטרטגיה ועוד. לרוב, הכינוי אתגרי חשיבה מתייחס למשחקים שונים, היתוליים יותר ופחות. הקובייה ההונגרית למשל, המורכבת משורות וטורים צבעוניים שיש לסדר אותם לפי אחידות בצבעים, היא אתגר חשיבה נפוץ. עוד דוגמה למשחק חשיבה הוא השחמט, שדורש משחקניו את רוב המיומנויות שהוזכרו לעיל על-מנת שיוכלו להתקדם בו בהצלחה ולנצח. מלבד אתגרי חשיבה אלו, קיימים עוד אינספור משחקי חשיבה והם מהווים אתגר חווייתי ומהנה לטווח גדול של גילאים.
אתגרי חשיבה הם חלק חיוני ביותר בהתפתחות המוח האנושי והם קריטיים להתפתחות התינוק והילד. כמובן, שתינוק בן יומו אינו יכול לפתור אתגרי חשיבה כגון קובייה הונגרית או משחק שחמט, אך ישנם צעצועים התפתחותיים המציגים לו אתגרי חשיבה בהתאם לגילו, כדי להתחיל לעבוד על כל המיומנויות הנדרשות כבר מגיל צעיר. מחקרים מראים כי יש קשר ברור בין משחק עם אתגרי חשיבה ליצירת הקשרים במוח שמשפיעים בגילאים מאוחרים יותר על כל תחומי החיים, ההתנהגות והמחשבה. מעבר לכך, גם בגיל הזהב יש חשיבות לחשיפה לאתגרי חשיבה ונמצא כי הפעלת המוח בגילאים אלו תורם להפחתת תופעות כמו דמנציה, אלצהיימר וכדומה. בסופו של דבר, המוח הוא שריר ולכן יש לאמן אותו על בסיס קבוע, לאורך כל החיים.
כך תבחרו אתגרי חשיבה מוצלחים
כאמור, אחד הדברים החשובים ביותר בבחירה או רכישה של אתגרי חשיבה הוא הפרמטר של הגיל. אם מדובר בתינוק או פעוט, חשוב שאלו יהיו צעצועים איכותיים, צבעוניים ובעלי רעש נעים ולא צורם, שיעמידו בפני התינוק אתגרים שונים אותם יוכל לפתור ולחוות הצלחה, אך לאחר חשיבה מסוימת. עם העלייה בגיל עולה גם התחכום של אתגרי החשיבה ואפילו ילדים קטנים יחסית כבר יכולים ללמוד ולשחק שחמט ברמה לא רעה בכלל. ילדים ונוער נהנים בדרך כלל מקוביות הונגריות על שלל סוגיהן, משחקי קופסה אסטרטגיים, קלפים ועוד. ניתן כמובן גם למצוא חידות חשיבה ברחבי האינטרנט ולחבר את הילדים לתחום על-ידי הזיקה שלהם למסכים ולפעילויות דיגיטליות. בגיל מבוגר יותר עיקר ההנאה יכול להיות מתשבצים, תשחצים ומשחקי סודוקו, כמו גם חידות היגיון הלקוחות מההווי הארצי והעולמי, משחקי מילים ואותיות מורכבים ועוד.
בנוסף, כמעט לכל גיל, ניתן למצוא מסגרת מובנית כמו חוג לילדים או למבוגרים בה ניתן להשתתף באתגרי חשיבה שונים. גם כשמדובר בילדים וגם במבוגרים, חשוב לבחור חוג שלא יתסכל אלא ייהנה ויתאים ברמתו לרמת המשתתפים בו. יצירת תסכולים מהנושא, בעיקר בקרב ילדים ונוער, עלולה לגרום להתפתחות קונוטציות לא נעימות אליו וגם עלולים להפסיד הזדמנויות נהדרות להרחיב את הדעת ולהעשיר את שעות הפנאי בפעילות בעלת ערך.