אם אתם מתעניינים בתעופה וחלל בטח שמעתם על יורי גגארין – האדם הראשון ששהה בחלל והאדם הראשון שחג מסביב לכדור הארץ בחללית ווסטוק ב-12.4.1961. אמנם גגארין הפך לגיבור לאומי ולשם עולמי אבל הוא לא זכה ליהנות מכך – לאחר 7 שנים הוא נהרג בהתרסקות מטוס מסתורית שעד היום לא הובררו סיבותיה.
אמנם יש כאלו שטוענים שגגארין זכה בכבוד מסיבה אחת בלבד – הוא היחיד שגובהו הזעום (160 ס"מ) התאים לקפסולת החלל. בכל מקרה, גגארין התאים למיתוס הסובייטי של אותם הימים, למשל הוא טען בצאתו לחלל ש"אין כאן אלוהים" והתאים בכך לאתאיסיטיות הסובייטית דאז- זו שהאמינה שה"דת היא אופיום להמונים" כפי שטען אבי הקומוניזם לנין.
למרות זאת או בנוסף, גגארין לא איבד את חוש ההומור שלו בחלל והאגדה מספרת שעם נחיתתו נתקל באם ובבת. הם שאלו אותנו אם ייתכן שהוא בא מהחלל החיצון הודות למראהו המוזר והוא השיב : "האמת היא שכן"…
אגדה נוספת שנקשרת בשמו מוזרה לא פחות – הוא הטיל את מימיו על הגלגל האחורי הימני של האוטובוס שהסיעו לאתר שיגור הקפסולה. מאותו יום ואילך זה הפך למסורת וכל הקוסמונאוטים הרוסים מבצעים את אותה הפעולה בדיוק. לא בדקנו אם זה תקף גם לגבי הקוסמונאוטיות אבל במדינה שהאמינה בשוויון בין המינים, אנחנו יכולים לנחש את התשובה.
האמנם טייס חלל?
עם זאת ההגדרה של גגארין כטייס חלל מוטלת בספק מסיבה אחת – לפי הגדרות הפדרציה הבינלאומית לאוירונאוטיקה (FAI)שנחשבות למחייבות, טייס חלל הוא זה שהמריא לחלל ונחת בכלי הטיס שבו שהה. מכיוון שגגארין נפלט מכלי הטיס בגובה 20,000 רגל הוא לכאורה לא עומד בקריטריונים, כלומר הוא אינו טייס החלל הראשון.
עובדה זו שהוסתרה במכוון ע"י השלטונות הסובייטים, העניקה לגגארין תהילה עולם ולרוסים יתרון על פני האמריקאים במירוץ לחלל. יתרה מזאת החל משנת 1968 פדרציה זו העניקה מדליות הוקרה ע"ש גגארין. אמנם עם גלוי האמת גגארין נמחק מספר השיאים של הפדרציה בתור טייס החלל הראשון, אבל לכו תתווכחו עם המקום שהוא זכה לו בתודעה העולמית.
הנצחה וכבוד עולמי
כתוצאה מפועלו החדשני (למרות שהוא כאמור לא היה מוצדק) גגארין זכה לכבוד רב בברה"מ ובעולם, למשל :
- הוא נקבר בבית הקברות של חומת הקרמלין שבו קבורים גדולי האומה הסובייטית
- הוא העניק את שמו לערים ולמחוזות רבים בברית המועצות, למשל העיר גזאטסק שסמוכה לכפר הולדתו שינתה את שמה לגגארין
- אנדרטה בדמותו הוצבה במוסקבה
- האקדמיה הרוסית למדעים נקראת על שמו
- מדליית הזהב של הפדרציה הבינלאומית לאוירונאוטיקה נקראת על שמו
- גביע האליפות של ליגת הוקי הקרח הבכירה ברוסיה נקרא על שמו
- מכתש בירח ואסטרואיד נקראים על שמו
- ה-12.4 נחשב ברחבי העולם ל"יום יורי" ובברית המועצות ל"יום הקוסמונאוטים".